Anne van Rinsum Natuurfotografie Art of Nature
Home » Creatief » Technieken

Technieken

De hier beschreven technieken, of combinaties hiervan zijn op veel van de foto's op deze website toegepast. Echter wel met mate, want wanneer deze technieken volledig worden toegepast, ontstaan wel zeer creatieve foto's, maar of die mooi en prettig zijn om naar te kijken, is de vraag.

Aan de hand van wat voorbeelden, wil ik hier een aantal technieken toelichten die als creatief worden gezien.

Klik voor een vergroting de betreffende foto aan. Met de pijltjes links en rechts van de vergrote foto kun je door het hele album klikken.

Onscherpte

Allereerst is een standaardregel dat alles op een foto scherp moet zijn. Maar door een onscherpe achtergrond komt een onderwerp beter uit. Een stap verder is dat maar een deel van het onderwerp scherp is. De kunst is dan dat het onderwerp toch wordt herkend. 

Nog een stap verder is het opzettelijk bewegen van de camera (intentional camera movement, ICM) tijdens de opname.

De zo ontstane foto's worden niet door iedereen gewaardeerd.

High en low key

Zonder licht geen fotografie. De hoeveelheid licht, die je vangt met de camera is heel goed te beïnvloeden. Wanneer door overbelichting de achtergrond vrijwel wit wordt en er slechts een enkel donker accent is, spreekt men van high key. Foto's gemaakt met deze techniek zijn meestal zacht, licht, fris en dromerig.

Bij het tegenovergestelde, low key overheersen donkere tinten en is de achtergrond vrijwel zwart. Er is een groot contrast tussen de achtergrond en het kleurrijke onderwerp, waardoor een dramatisch en soms mysterieus en duister effect ontstaat.

Meervoudige belichting

Bij meervoudige belichting voeg je twee of meer foto's samen, waardoor één beeld ontstaat. Veel moderne camera's hebben de mogelijkheid om beelden samen te voegen, maar hetzelfde effect kan ook met bewerkingssoftware worden bereikt. Met deze techniek heb je de mogelijkheid een beeld te creëren, dat in werkelijkheid niet bestaat. Ik ben nog volop bezig deze techniek uit te proberen en eigen te maken, en voorlopig belandt 99% van de foto's in de prullenbak.

Vintage objectieven

Vintage lenzen zijn lenzen uit de tijd van de analoge fotografie en zijn meestal van Russische of Oost-Duitse makelij. Zij hebben interessante creatieve mogelijkheden, vooral wat betreft het verkrijgen van schilderachtige achtergronden.

Nabewerking

Alle foto's op deze website zijn nabewerkt. Meestal zijn dat minieme aanpassingen van belichting, helderheid, contrast en scherpte. Maar sommige foto's lenen zich ervoor wat creatiever te zijn, bijvoorbeeld omzetten naar zwart/wit, één kleur of een palet van verschillende felle kleuren. Verder kan het versterken van de indruk die die foto oproept leiden tot foto's met een schilderachtige uitstraling.